De luis in de pels van 8 miljoen gulden

by Déjà Vu

Tom Fahner

We hebben allemaal wel eens een hekel aan de Nederlandse overheid. Er bekruipt ons een gevoel van onrecht wanneer die blauwe envelop weer op de deurmat valt of  als er na een dag in de stad een proces-verbaal onder de ruitenwisser ligt. De Nederlandse overheid is inderdaad niet altijd onze grote vriend, maar we kunnen er helaas niet zo veel tegenin brengen. Willem Oltmans dacht hier echter anders over en sleepte  de Staat der Nederlanden voor de rechter. Na een lang juridisch proces kreeg hij gelijk en ontving van het Rijk een koninklijke schadevergoeding van acht miljoen gulden. Wie was Willem Oltmans, deze man van 8 miljoen, en hoe kon hij deze rechtszaak winnen?

Willem Oltmans (1925-2004) was een Nederlandse journalist die na de oorlog tot de eerste lichting van Nyenrode behoorde, waar hij zijn opleiding had afgemaakt.. Na zijn opleiding werkte hij als journalist voor verschillende (internationale) dagbladen en schreef hij vooral over de internationale politiek. Als journalist zat hij de Nederlandse overheid dwars door bijvoorbeeld in 1956 een interview met Soekarno in Rome af te nemen en daarna lang met hem bevriend te blijven. Dit was tegen het zere been van de toenmalige minister van Buitenlands Zaken, Joseph Luns, die Soekarno als een ‘’persona non grata’’ bestempelde. Naast Soekarno onderhield Oltmans nauwe banden met andere dictators, waaronder Desi Bouterse en Fidel Castro.

De semi-diplomatieke banden met de verschillende wereldleiders werden door Joseph Luns zeker niet gewaardeerd en Oltmans werd na verloop van tijd ook bemoeilijkt in zijn werk als journalist. De BVD (nu AIVD) hield Oltmans voortdurend in de gaten. De aandacht die Oltmans kreeg van de veiligheidsdiensten was voor zijn werkgevers een brug te ver, waardoor hij nergens meer aan de slag kon als journalist.

Oltmans vond dat hij  gedurende zijn carrière  werd geterroriseerd door de   Nederlandse staat,  en besloot een rechtszaak  aan te spannen. Na een langdurig en meeslepend juridisch proces, werd Oltmans in 2000 door de arbitragecommissie in het gelijk gesteld en ontving een vergoeding van bijna 8 miljoen gulden. Oltmans was inderdaad in zijn werk als journalist tegengewerkt door de Nederlandse overheid.

Deze excentrieke persoonlijkheid laat zien dat strijdbaarheid en doorzettingsvermogen zege vieren, ondanks allerlei ingewikkelde omstandigheden. Wil je meer weten over Willem Oltmans en zijn besognes in de Nederlandse journalistiek? Kijk dan vooral de aflevering ‘Willem Oltmans’ van Brandpunt.

https://www.npostart.nl/profiel/12-11-2008/POW_00106756

You may also like

1 comment

Yessir 16 december 2020 - 14:12

Heel erg interessant. Ga zo door met schrijven!

Reply

Leave a Comment