Een Bestuurlijke Blog

by Déjà Vu

In deze vreemde tijden gaat het contact tussen het bestuur en de leden van de HSVL anders dan normaal. Om ondanks alle maatregelen en noodzakelijk digitale ontmoetingen toch een mogelijkheid te geven om onze hardwerkende bestuursleden net iets beter te leren kennen, heeft de Déjà Vu ze een aantal vragen gesteld. We spraken met Michael (21, Praeses), Daphne (22, Abactis), Jasper (22, Quaestor), Nicole (22, Vice-Praeses) en Lianne (24, Assessor Intern).

Hoe ziet een dag in het ‘Nieuwe Normaal’ er voor jou uit?

Michael: Mijn dagen verschillen per week, maar over het algemeen komt het erop neer dat ik drie à vier vergaderingen op een dag heb waar ik babbel met mijn bestuur, met de faculteit, de universiteit en externe partijen. Hoewel ik het erg leuk vind om zoveel meetings te hebben (je voelt je écht bestuur) is het soms ook wel zwaar, omdat alles natuurlijk online is. Normaal gesproken zou ik hier en daar een koffietje met mensen te doen om het over de vereniging te hebben, nu gebeurt dat achter mijn laptop.

Daphne: Vanwege corona werk ik veel vanuit mijn eigen huis of dat van mijn vriend. Ik probeer op tijd op te blijven staan, maar wil ook nog wel eens een tijdje blijven liggen. Daarna is het toch echt tijd om aan het werk te gaan. Mijn dag bestaat over het algemeen uit een mengeling van bestuurstaken en werken aan mijn scriptie.

Jasper: Aangezien ik naast mijn bestuur een scriptie schrijf, maar verder geen vakken volg heb ik een groot deel van mijn planning zelf in handen. Dat maakt het soms wel erg lastig om s ’ochtends lekker vroeg op te staan. Toch probeer ik de meeste dagen uiterlijk om tien uur productief bezig te zijn. Het liefst eerder, maar die trage dagen zitten er nu eenmaal tussen. Daarna is het een kwestie van vergaderingen aan elkaar rijgen en tussendoor andere taken uitvoeren die bij het quaestorschap komen kijken.

Nicole: In de ochtend check ik altijd mijn mail en sociale media. Tijdens het ontbijt kijk ik een serie en beantwoord ik ondertussen wat e-mails. Daarna ga ik aan de slag met bestuurszaken en de studie. Rond een uur of vijf vind ik het meestal wel mooi geweest en is het tijd om te ontspannen! Soms bestel ik eten met mijn vriend of duik ik de keuken in om mijn kookkunsten op de proef te stellen. Aangezien het borrelen en uitgaan er voorlopig niet in zit, sluit ik de dag meestal af met een serie of een film.

Lianne: Zo ergens tussen half acht en acht uur gaat mijn wekker, waarna ik ontbijt, met een bak koffie erbij (of koffie verkeerd als ik in een treat yourself bui ben). Is het een dag waarop ik veel bestuurstaken heb, dan zet ik mezelf achter m’n bureau en heb ik vaak veel belletjes, Teams-meetings en appcontact met voorzitters, commissies en studentmentoren. Ga ik voor mijn master aan de slag, dan spendeer ik mijn tijd vaak in de UB. Heb ik een dag wat minder te doen, dan kook ik vaak uitgebreid. In de avond vermaak ik mezelf met een goede serie of film, game ik veel of ben ik bezig met (digitaal) tekenen.

Heb je nog een leuke hobby/ goede film- of boekentip die je wilt delen?

Michael: Zelf vind ik fotografie heel tof en doe dat dan ook graag. Hoewel ik kleurenblind ben, vind ik het editen van foto’s helemaal fantastisch, zeker als je het gewenste resultaat bereikt! Ik heb geen film- of boekentip, maar wel een serietip. Mocht je van detectives houden, raad ik de serie ‘Luther’ op Netflix aan! Een fantastische Engelse detective met Idris Elba in de hoofdrol.

Daphne: In mijn vrije tijd vind ik het heel leuk om creatief bezig te zijn, zeker ook om dat ik dan even niet hoef te focussen op het slechte nieuws van de afgelopen tijd. Ik ben de laatste tijd bezig met schilderen op nummer en het breien van mijn eigen sokken, zo blijven mijn voeten ook lekker warm deze winter.

Jasper: Tegenwoordig probeer ik in de avond wat meer tijd voor mezelf te pakken door bijvoorbeeld een boek te lezen (ik ben nu net begonnen aan ‘Farao van de Vliet’ van Kader Abdolah) of een film te kijken. Tenzij er een activiteit is van een van onze prachtige commissies, dan ga ik daar lekker van genieten.

Nicole: Tijdens deze lockdown ben ik een aantal nieuwe hobby’s tegengekomen en oude hobby’s weer opgepakt. Zo zet ik zelf acryl nagels en heb ik een kleurboek voor volwassenen ontdekt, waar ik met al mijn kleurpotloden en viltstiften in weg kan duiken. Sinds kort ben ik ook met de serie ‘Grey’s Atonomy’ begonnen: zeker een aanrader!

Lianne: Op dit moment ben ik net begonnen met ‘The Queen’s Gambit’, een aanrader! Een wat minder serieuze serie die ik kan aanraden is ‘Archer’. Deze volwassen animatieserie speelt zich af op een fictieve spy agency, waarbij in het verhaal veel feitjes over historische personen en gebeurtenissen verstopt zitten.

Wat voor advies heb je voor (eerstejaars of aankomende) geschiedenisstudenten?

Michael: Hoewel we allemaal de nadelen van de lockdown ondervinden, wil ik studenten meegeven dat zij goede hoop moeten houden voor de toekomst. Blijf gezond en verstandig in deze tijden zodat we weer “terug naar normaal” kunnen gaan.

Daphne: Wees vooral niet bang om iets naast je studie te doen. Of dat een commissie, vereniging of stage is, maakt niet uit. Ik heb er zelf heel veel aan gehad en vond die ervaringen zelfs zo waardevol dat ik ervoor gekozen heb om langer over mijn studie te doen. Je kan het echter ook zonder studievertraging doen.

Jasper: Nu ik voor mijn studie alleen nog hoef te focussen op mijn scriptie (ook al gaat dat niet altijd even goed) kijk ik ook wel iets vaker terug op het begin van mijn studie. Het zal iets inherents aan de geschiedenis student zijn denk ik dan maar. Weinig mensen zullen deze studie beginnen met een duidelijk doel voor ogen, maar zo aan het eind kom je er vanzelf achter dat zolang je je ogen maar openhoudt, je altijd wel goed terecht komt.

Nicole: Het beste advies wat ik eerstejaars of aankomend geschiedenisstudenten kan geven is om niet bang te zijn voor de toekomst. We bevinden ons nu in aparte tijden, waarin we onszelf en de wereld om ons heen beter leren kennen. Eenieder zal zeker zijn of haar obstakels moeten trotseren, maar uiteindelijk zal het vanzelf wel leiden naar een betere plek. Daarbij is het zeker niet erg om hulp te vragen waar nodig!

Lianne: Probeer vooral nog te genieten van het feit dat je student bent. Dit jaar valt absoluut niet te vergelijken met mijn eigen eerste jaar maar probeer vooral het leukste eruit te halen. Ga lekker aan de slag met hobby’s in je vrije tijd, probeer waar dat kan sociale contacten te leggen (al moet dat nu vaak digitaal) en probeer ook de leuke dingen aan zo’n mooie studie als geschiedenis te zien.

You may also like

Leave a Comment