Een stukje van mijn ziel verdeeld over drie boeken

by Déjà Vu

Vivian Weijland

Kerstvakantie, een tijd van verademing. Een kerstfilm op je beeldscherm in plaats van het bodemloze onderzoek, de eeuwige samenvattingen en de zenuwslopende plagiaatcheckers. Of je nou aan het bijkomen bent van de afgelopen deadlines, of het werk voor de aankomende tentamens aan het uitstellen bent, het voelt toch weer een beetje zoals de oude wereld die we ooit kenden. Jezelf binnen opsluiten met films, familie en ongezonde gewoontes is iets dat we in deze tijd al jaren deden voordat we ertoe verplicht werden. Nu de kerstfilms weer oud nieuws zijn en de nieuwste seizoenen weer gebinged zijn is het misschien tijd om weer terug te gaan naar je verloren hobby. Voor de liefhebbers heb ik daarom een lijst van mijn favoriete boeken die ik de afgelopen tijd heb gelezen. Toevallig las ik laatst het artikel van Athenaeum Boekhandels ‘Vrouwelijke auteurs schrijven minder goede boeken’, over waarom er minder bekende vrouwelijke auteurs zijn en hoe zij minder erkenning krijgen. Naar aanleiding daarvan presenteer ik hier: Drie Boeken Van Vrouwelijke Auteurs Waarvan Je Geen Spijt Krijgt Als Je De Laatste Euro’s Op Je Bankrekening Hieraan Uitgeeft.

Voor degenen die graag hun tijd doorbrengen met dichtkunst raad ik The Black Unicorn van Audre Lorde aan. Audre Lorde is een genie op elk terrein, elk boek dat je van haar koopt is je geld waard. ‘Black, lesbian, mother, warrior, poet’ is de beroemde omschrijving die zij zichzelf gaf en dat is ook terug te zien in haar gedichten die je alle gevoelens laten voelen.

De schrijfster Erica Jong is vooral bekend van het boek ‘Fear of Flying’ en haar prominente rol in de tweede feministische golf. Haar minder bekende werk Sappho’s Leap is mijn aanrader voor de geïnteresseerden. Als je nog niet bekend bent met het werk van Sappho zelf, begin daar dan mee. Start bij de Wikipedia pagina en eindig met het lezen van al het gevonden werk van deze Griekse dichteres. Elk werk van Sappho is een verslaving, een persoonlijkheid op zich. Het boek Sappho’s Leap van Erica Jong neemt je mee door het leven van Sappho in de zesde en zevende eeuw voor Christus.

Tot slot wil ik het nog hebben over het werk van Sally Rooney. Veel mensen zullen haar al als aanrader gekregen hebben, maar ik zal niet stoppen totdat iedereen haar kent. Rooney is jong (1991) en schreef haar eerste boek op haar 26ste. Dat is ook te merken in haar vlotte, verfrissende schrijfstijl. Bovendien is Rooney een Ierse schrijfster, wat ik persoonlijk een fijne afwisseling vond van de constante amerikanisering van de media, literatuur en taal. Conversations with Friends was haar debuut, en gelijk een enorm succes. Het gaat hier niet om de gebeurtenissen, maar om de mensen, de gevoelens en de sfeer. Je kan niet stoppen met het omslaan van bladzijdes want je zit in het hoofd van de hoofdpersoon. Ook haar tweede boek ‘Normal People’ is zeker het lezen waard. Alles dat ik nu nog kan doen is wachten tot ze ons weer zegent met nog een meesterwerk.

Mocht je hierna nog meer nodig hebben, wees dan niet bang om terug te vallen op de bekende namen, zoals Donna Tartt, Naomi Alderman, Isabel Allende en Margaret Atwood. De deur van de Déjà Vu redactie staat natuurlijk ook altijd open voor aanraders!

You may also like

Leave a Comment