Hete zomer

by Déjà Vu

Bob Joosten

Hier zit ik dan, zwetend aan mijn bureau terwijl een ventilator de warme lucht verwoed rondjes laat draaien om in ieder geval de illusie van verfrissing te creëren. Mijn raam is dicht om de hete zomerluchten buiten te houden, terwijl de zon buiten probeert ook in mijn kamer door te breken. Op straat fietsen oude mannen in hun blote bast en gaan hipsters in een knot op een skateboard aan mij voorbij.

Ondertussen bedenk ik mij waar waarschijnlijk de laatste blog van dit studiejaar over zal moeten gaan. Een mooie terugblik van de afgelopen maanden wellicht? Als historicus betaamt zou zo een greep uit het recente verleden niet misstaan natuurlijk. We zouden het kunnen hebben over verkiezingen in binnen- en buitenland, over controversiële discussies en omstreden personen of over grote maatschappelijke veranderingen, of juist het ontbreken daarvan.

In dat geval raken we echter al gauw in het rijk der actualiteit. De Brexit, internationale spanningen rondom het Midden-Oosten of klimaatverandering. Er is in ieder geval genoeg om over te schrijven. Alsof het toeval niet bestaat, verschijnt er tijdens mijn schrijven over actualiteit plots een push-melding van de NOS – een landelijke KPN-storing waardoor het noodnummer 112 even niet beschikbaar meer is. Vooralsnog zet ik op dit moment mijn geld op een hack van de Russen, maar misschien ben ik dan wat Russofobisch bezig.

Als we het dan toch hebben over Russische hacks belanden we eigenlijk vanzelf al in verre toekomstvisies, want de komende tijd wachten ons spannende verkiezingen! Aankomende maand wordt duidelijk wie het (gebroken) stokje van Theresa May mag overnemen in Groot-Brittannië. In het najaar wordt dan ook eindelijk de aftrap ingeluid van de Amerikaanse voorverkiezingen – het opstapje naar de daaropvolgende tragikomische titanenstrijd tussen ‘Keep America Great’ Trump en zijn nog onbekende democratische tegenpool.

Met mijn gedachten zo op papier geprojecteerd zie ik een mooie lijn tussen verleden, heden en toekomst. Lijnen die in de geschiedenis zo vaak worden getrokken, maar zelden echt recht zijn. De wereld blijft draaien, ook in de zwoele zomermaanden en de klok blijft tikken, ook al is het langer licht. Het is misschien toch een goed idee om een raam open te zetten en de hete wereld binnen te laten.

You may also like