Body Positive

by Déjà Vu

Marit Scheepsma

Zelf merk ik dat ik door het corona-virus het gevoel heb gekregen dat ik de controle verloor. Er gebeurde van alles tegelijk en ik vond het lastig om rustig te blijven. Om toch te zorgen dat ik wat greep op mijn leven zou houden, probeerde ik nog meer dan normaal te controleren wat ik precies at en hoeveel ik sportte. Het was een manier om mijn leven nog enigszins te kunnen beheersen, en ik denk dat veel mensen dit herkennen. Op een gegeven moment sloeg ik hierin door. Ik was zo bezig met gezond zijn, dat het niet zo gezond meer was. Maar toen leende ik van een vriendin het boek Body Positive Power van Megan Jayne Crabbe.

Het boek is geen literair hoogstandje, maar het heeft me heel veel geleerd. Ik was bekend met het fenomeen ‘body positivity’. Kort gezegd houdt het in dat je blij bent met je lichaam, dat je dankbaar bent voor wat je lichaam allemaal kan, ongeacht hoe het eruit ziet. Eigenlijk durfde ik me nooit met body positivity bezig te houden, juist omdat het je stimuleert om de controle los te laten. Het idee dat het me niet meer uit zou maken wat ik op een dag eet en hoe veel calorieën ik precies verbrand vond ik eng, maar toch besloot ik het boek te gaan lezen.

Het lukt me nu steeds beter om in te zien dat het écht niet uitmaakt hoe je lichaam eruitziet. Andere dingen worden leuker als ik me niet continu bezig houd met calorieën. Ik geniet meer van fijne gesprekken met vrienden, mooie films en interessante boeken. Het zou jammer zijn om alle mooie dingen in het leven aan de kant te schuiven, alleen maar om het ‘perfecte’ lichaam te creëren. Zoals Megan Jayne Crabbe zegt: “Je leven is al begonnen en daar heb je geen strakke buikspieren voor nodig.” Het leven wordt leuker zodra je leert luisteren naar je hongergevoel. Je hoeft jezelf niets te ontzeggen. Het is toegestaan om te eten wat je lekker vindt en je hoeft niet zeven keer per week naar de sportschool te gaan als je het eigenlijk veel leuker vindt om te dansen.

Iedereen mag ervaren dat geluk ook bereikbaar is zonder een perfecte lichaam, hoe verschillend mensen daar ook over mogen denken. Je hoeft niet eerst af te vallen, aan te komen of spieren te kweken om de dingen te doen die je altijd hebt willen doen. Ik zou je willen aanraden om in de ‘body positivity community’ te duiken en geïnspireerd te raken door de kracht van het oké zijn met jezelf, te leren dat alle lichamen evenveel waard zijn. Je zult je een stuk vrijer voelen wanneer je je hebt losgemaakt van alle kritiek die je op je eigen lichaam hebt. En er zal veel meer ruimte komen voor dingen waar je echt van geniet.

You may also like

Leave a Comment