Buskruitverraad

by Déjà Vu

Merle van Lier

Met de horrorclowns en verkleedpartijen is Halloween weer gekomen en gegaan. Terwijl ik weer rustig kan ademhalen, feesten de Britten nog even door. Vanavond vieren ze een voor ons wat minder bekend feest: Guy Fawkes Night, ook wel Bonfire Night genoemd. Ik kende dit feest vaag van ‘Sherlock’en ‘V for Vendetta’, maar wist er niet veel van af. Daarom besloot ik op deze koude maandag de boeken in te duiken om het verhaal van Guy Fawkes en zijn buskruitverraad te ontrafelen.

Deze historie begint in zeventiende-eeuws Engeland waar de katholieken onderdrukt werden door de regering. Toen de zoveelste discriminerende wet werd uitgevaardigd, was de maat voor de katholieke Robert Catesby vol: hij bedacht een nogal radicaal plan om het Britse parlement met buskruit op te blazen en de protestantse koning Jacob I uit de weg te ruimen. Uiteraard was hier een explosievenexpert voor nodig. Hier verscheen Guy Fawkes ten tonele. Deze bommenfanaat werd uit Vlaanderen overgevaren en voegde zich bij de groep van Catesby. Geheel volgens het cliché sloegen de mannen aan het graven om zo een tunnel tot onder het parlementsgebouw aan te leggen. Deze werd jammer genoeg nooit gebruikt omdat de samenzweerders een kelder onder het parlementsgebouw wisten te bemachtigen. Fawkes smokkelde hier buskruit naar binnen en alles leek goed te verlopen. Maar toen maakte een van de samenzweerders een cruciale fout: hij stuurde een brief naar Lord Monteagle om hem te overtuigen op 5 november niet naar het parlement te gaan. Het parlement stond namelijk een ‘terrible blowe’ te wachten. Deze woordgrap was niet alleen bijzonder matig, maar verpestte ook het plan volledig. Er waren immers niet veel hersenen voor nodig om te begrijpen dat het parlementsgebouw opgeblazen zou worden. Guy Fawkes werd hierdoor op 5 november 1605 op heterdaad betrapt in de kelder met lonten en buskruit in zijn zakken en de samenzweerders werden veroordeeld tot de dood.

Voor Fawkes eindigde het verhaal dus niet bepaald goed, maar het verijdelen van de aanslag op Jacob I was reden genoeg om elk jaar feest te vieren. Op 5 november worden er door heel Engeland allerlei liederen gezongen, vreugdevuren ontstoken waarbij een stropop van Guy Fawkes wordt verbrand en gaat er een hoop vuurwerk de lucht in. Dus mochten je feestbehoeftes na Halloween toch nog niet verzadigd zijn, boek dan snel een retourtje Engeland voor een feestje waar – vrij letterlijk – de vonken vanaf springen.

You may also like