De Millenniumbug

by Déjà Vu

Merle van Lier

Neerstortende vliegtuigen, disfunctionerende kerncentrales, ernstige overstromingen, uitgevallen stroom en ontploffende kernraketten: ik durf vrij zeker te zeggen dat niemands jaarwisseling er zo uit zag.  Toch zagen veel mensen in 1999 hun Oud en Nieuw eindigen in dit apocalyptische doemscenario. Op 31 december 1999 zou om middernacht de Millenniumbug namelijk ongenadig hard toeslaan en het openbare leven platleggen. Wat was er toch aan de hand?

Deze onrust vindt zijn oorsprong halverwege de 20steeeuw. Computertechnologieën stonden nog in de kinderschoenen en waren niks vergleken met die van vandaag. Schijfruimte was erg duur, dus om geld te besparen werd software zo compact mogelijk geschreven. Elke kB was kostbaar dus bij jaartallen werden de eerste twee cijfers weggelaten: 1974 werd 74. Pas bij het aanbreken van de 21eeeuw kon dit voor problemen zorgen. Dit was alleen nog zó ver weg dat men besloot om het aan hun toekomstige zelf over te laten. Zoals wel vaker het geval is, was dit geen oplossing want tegen het eind van de eeuw was het probleem niet magisch verdwenen. Men was bang dat de computer hierdoor zou denken dat het weer 1900 was als het jaar 2000 aanbrak. ‘Alles met eenstekker’ zou onherroepelijk crashen en het doemscenario zou werkelijkheid worden.

In 1998 begon men zich zorgen te maken en verkondigden de eerste deskundigen dat er serieuze problemen zouden ontstaan. Dat niemand wist wat die problemen waren en het bijbehorende gebrek aan bewijs werden daarbij voor het gemak over het hoofd gezien. De overheid kon niet anders dan het potentiële gevaar serieus aanpakken en zette waarschuwingscampagnes op. Verder moest alle software regel voor regel worden gecontroleerd worden; een inspanning die Nederland 20 miljard gulden kostte. Tenslotte verscheen er een Millenniumkrant die voorschreef hoe men zich kon beschermen. Ongerust sloeg half Nederland aan het hamsteren en velen propten hun voorraadkasten vol met blikken soep en liters brandstof.

Toen brak die gevreesde dag aan: 31 december 1999. Schiphol hield alle vluchten aan de grond, het leger stond paraat en computerbedrijven, banken en energiemaatschappijen keken argwanend toe. De hele wereld hield haar adem in. Alle ogen waren gericht op Nieuw-Zeeland, het land dat als eerste het nieuwe millennium in zou luiden, maar er gebeurde niets. Ook Australië ging probleemloos de nieuwe eeuw in en bij het Nederlandse aftellen was er ook niets aan de hand. De paniek zakte en maakte zelfs plaats voor teleurstelling.

De meningen zijn verdeeld over of al dit gedoe nodig was of niet. Hoe dan ook, het verhaal van de Millenniumbug laat maar weer zien in wat voor ellende een beetje gierigheid kan eindigen.

You may also like