Helen Keller, haar zintuigen de baas

by Déjà Vu

Julia Meijer

Onze vijf zintuigen werken samen in harmonie. Twee daarvan worden vaak als de belangrijkste beschouwd: horen en zien. Eén van deze twee kunnen we missen, maar wat blijft er van onze waarnemingen over als we beide kwijt zouden raken?

Het overkwam Helen Keller (1880-1968) als klein meisje: toen ze anderhalf jaar oud was, verloor ze het vermogen om te zien en te horen. Niemand leek haar te begrijpen en Helen kreeg niks mee van de wereld om haar heen. Ze groeide op als een ontevreden en verward kind. Haar ouders beschouwden haar situatie als uitzichtloos: hoe communiceer je met iemand die niets kan zien en kan horen? 

Toen gouvernante Anne Sullivan aanklopte bij het gezin, leek de hoop voor het meisje langzaam terug te keren. Als jonge vrouw had ze maar één ambitie: een manier vinden om te communiceren met Helen. Ondanks de verklaringen van velen die Helen ontmoet hadden, was Anne ervan overtuigd dat ze te maken had met een heel slim meisje, dat simpelweg niet wist hoe ze dat moest uiten. 

Anne nam Helen naar buiten en liet koud water over haar hand stromen. Vervolgens spelde ze met haar vingers het woord ‘water’ op haar handpalm. Helen legde later uit dat dit voor haar een eerste interactie was met de wereld waar ze in leefde: ze begreep dat de koude substantie die ze voelde, correspondeerde met de beweging van de vingers die ze op haar hand voelde.

Anne en Helen ontwikkelde op deze manier een taal waardoor de Helen zich uit kon spreken. Ze leerde zo snel dat ze in staat was om naar school te gaan, en werd zelfs de eerste doofblinde die een bachelor’s degree haalde aan de universiteit. Tijdens haar collegejaren schreef ze met behulp van Anne een boek, The Story of my Life, waarin ze beschrijft hoe ze haar bijzondere jeugd heeft ervaren. Als activiste heeft ze veel bereikt voor de rechten en mogelijkheden voor mensen zoals zij.

Onze zintuigen zijn misschien belangrijker voor ons dan wat maar ook. Helen heeft bewezen dat we ze de baas kunnen zijn, als we er maar hard genoeg voor vechten. Zoals ze zelf zei: “The best and most beautiful things in the world cannot be seen or even touched – they must be felt with the heart.”

Kijktip: Helen Keller en Anne Sullivan in ‘Her Story’

You may also like

Leave a Comment