Het verhaal van Lizzie Borden

by Déjà Vu

Nicole Hoebert

Het was in de ochtend van donderdag 4 augustus 1892 dat Abby Borden en Andrew Borden dood werden aangetroffen in hun huis in Fall River. Beide waren om het leven gebracht met een bijl, maar van de dader ontbrak ieder spoor. Althans dat dacht men. Vele speculaties deden zich rondde dat de dochter van Andrew Borden, Lizzie Borden, haar vader en stiefmoeder om het leven had gebracht. Opmerkelijk genoeg is er niemand veroordeeld voor beide moorden en Lizzie Borden bleef in haar ouderlijk huis wonen tot aan haar dood in 1927.

De moord op Abby Borden en Andrew Borden trok veel media-aandacht. Kranten stonden vol met het gruwelijke spektakel wat zich op die beruchte 4 augustus heeft afgespeeld. De aandacht was vooral gevestigd op Lizzie Andrew Borden (1860-1927). Lizzie Andrew Borden woonde in Fall River, Massachusetts. Samen met haar zus, Emma Lenora Borden (1851-1927), was ze actief bij een plaatselijke kerk in hun stadje. Borden gaf ook les op de zondagsschool. Tevens was ze actief in sociale bewegingen, zoals de Women’s Christian Temperance Union (WCTU). Andrew Borden was een succesvolle vastgoedontwikkelaar, waardoor de hele familie Borden het redelijk goed had. Drie jaar na de dood van de moeder van Lizzie, trouwde haar vader opnieuw met Abby Durfee Gray (1828-1892). Volgens verschillende verhalen had Lizzie het niet zo met haar stiefmoeder en weigerde haar daarom ook moeder te noemen. Ook het dienstmeisje, die bij hen in huis woonde, vertelde dat Lizzie zelden of nooit met haar vader en stiefmoeder at. 

In mei 1892 doodde de vader van Lizzie duiven in de schuur met een bijl, omdat de duiven de lokale kinderen zouden aantrekken. Dit zorgde voor spanning tussen Lizzie en haar vader. Zij had namelijk voor de duiven gezorgd en was erg overstuur door wat haar vader had gedaan. De spanningen bij de familie Borden stegen langzamerhand steeds meer. Het zorgde er uiteindelijk voor dat Lizzie en haar zus Emma op vakantie gingen naar New Bedford. De spanningen liepen nog hoger op toen Andrew Borden onroerend goed cadeau gaf aan de familie van zijn nieuwe vrouw. De zussen eiste daarop dat zij een huurwoning zouden krijgen.

Tijdens de nacht voor de moord kwam de oom, genaamd John Morse, van Lizzie en Emma langs. Diezelfde avond voerde hij een gesprek met Andrew over een eigendomsoverdracht. Geruchten gaan ronde dat dit gesprek ervoor gezorgd heeft dat de spanningen in het huis niet meer te overzien waren. Morse sliep die avond in de gastenkamer en de volgende ochtend ontbeet hij de met de familie, voerde daarna een gesprek met Andrew in de wachtkamer waarna hij rond kwart voor negen het huis verliet om runderen te kopen en een familielid te bezoeken. Andrew Borden verliet het huis rond negen uur voor een wandeling. Tussen negen en half elf ging Abby naar boven om het bed op te maken, wat normaal gesproken een taak was van de twee zussen. 

Abby werd als eerste verrast door haar moordenaar en werd in haar hoofd geraakt met een bijl. Hierna werd ze nog zo’n zeventien keer geraakt en was op slag dood. Toen Andrew rond half elf thuiskwam, werkte zijn sleutel niet mee en de dienstmeid probeerde hem te helpen. Volgens getuigenverslagen hoorde de dienstmeid Lizzie tegelijkertijd lachen, maar ze zag haar niet. Dit was opmerkelijk omdat Abby op dat moment al vermoord was en iedereen die boven was moest haar levenloze lichaam gezien hebben. Lizzie ontkende dit later en verklaarde dat Abby op weg was naar een zieke vriendin. De dienstmeid voelde zich niet lekker en vertrok naar haar kamer om even te gaan liggen. Lizzie hielp haar vader uit zijn schoenen en legde hem op de sofa in de woonkamer voor een dutje. Het dutje veranderde al snel in een eeuwige slaap, want Andrew werd tijdens zijn dutje belaagd door zijn moordenaar. Ook hij werd meerdere keren geraakt met een bijl. 

De dagen van het onderzoek en de rechtszaak stond de moord volop in de kranten. Vooral Lizzie stond in het middelpunt van belangstelling. Het hielp niet echt dat Lizzie zichzelf constant tegensprak en op sommige vragen weigerde een antwoord te geven. Er is veel speculatie rondom deze moord. Sommigen beweren dat Lizzie een psychische aandoening had. Anderen beweren dat zij fysiek en seksueel misbruikt werd door haar vader. Ed McBain veronderstelde dat Borden een relatie had met de dienstmeid. Beide vrouwen zouden zijn betrapt door Abby waarna Lizzie haar vermoorde. Later zou ze ook haar vader hebben vermoord toen hij hetzelfde reageerde zoals haar stiefmoeder. Tot op de dag van vandaag is het onduidelijk wie de moorden heeft begaan. Het bewijs wijst nu vooral in de richting van Lizzie Borden. 

Het is nog steeds mogelijk om mee te doen met de HSVL-opbeuractie! Je kan nu een berichtje sturen naar een oudere om een hart onder de riem te steken. Schrijf dan nu je berichtje naar extern@dehsvl.nl en onze extern Daniëlle zal ervoor zorgen dat je berichtje goed terechtkomt!

You may also like

Leave a Comment