Kleuterparlement

by Déjà Vu

Julius van der Poel 

Menig politieke junkie zal zijn bezweken aan de overdosis spektakelpolitiek van de afgelopen paar dagen rondom Brexit. De Engelse premier Theresa May moest dinsdag de grootste politieke nederlaag van de recente Britse geschiedenis incasseren toen haar felbevochten deal in het Lagerhuis definitief sneuvelde. Labour diende meteen een motie van wantrouwen in tegen de regering van May, maar die motie werd woensdag door een nipte meerderheid in het voordeel van May beslist.

Ondanks het sensationeel toneel- en schouwspel in het Lagerhuis, is er nog lang geen duidelijkheid wat er op 29 maart gaat gebeuren. Het gebrek aan eensgezindheid in het Lagerhuis vergroot de kansen op een desastreuze ‘no-deal’. Het Engelse parlement lijkt de ernst van deze situatie echter niet te bevatten en dreigt te verzinken in een moeras van partijpolitiek en eigenbelang.  

De chaos van het Engelse Lagerhuis is welbekend en geliefd. Het is amusant bij onbelangrijke zaken, maar ongepast bij zaken van landsbelang. Het parlement lijkt de afgelopen week dan ook meer op een kippenhok vol met parmantige haantjes en kakelende kippen, die niet lijken te beseffen dat ze op de menukaart staan. Engelsen zijn fenomenale sprekers. Het Engelse parlement is de plaats waar het ‘debunken’ van de tegenstander tot kunst is verheven. Maar de afgelopen dagen hadden de vileine opmerkingen gericht aan de premier iets kinderachtigs. De verzoeken om orde van John Bercow, voorzitter van het parlementen zelf een begenadigd spreker, versterken alleen maar dit imago van een op hol geslagen kleuterklas.

De grootste kleuters en herrieschoppers van de klas zitten altijd achteraan, zo ook bij de Tory’s. Jacob Rees- Mogg, leider van de ‘Brexit hardliners’, probeerde in december May uit het zadel te stoten. Rees- Mogg kan zowel qua overtuigingen als vertoning worden omschreven als ‘archaïsch’ en hij pleit openlijk voor een ‘no- deal’. Samen met Boris Johnson is Jacob Rees-Mogg typerend voor een slag Engelse politici die door de Brexit de greep op de realiteit hebben verloren. Beide mannen zijn zeer intelligent, hebben gestudeerd aan de meest precieuze universiteiten ter wereld, maar lijken niet in staat te zijn het landsbelang voorop te stellen. Deze constatering roept toch de vraag op wiens belang ze dan dienen… 

En Theresa May? Zij lijkt van alle tegenstand in de kamer niet erg onder de indruk te zijn en komt maandag gewoon weer met een nieuw plan. May geeft de uitspraak ‘keep calm and carry on’ een nieuw gezicht. Makkelijk is haar positie nooit geweest, maar de komende paar dagen moeten bewijzen of ze van een kleuterklas een parlement kan maken.

You may also like