Muurtegels en Super Bock

by Déjà Vu

13153355_1060705017321796_286811470_n

Fenna Ytsma

Elke foto die voorbij komt brengt me weer even terug in het mooie Portugal. Wat was het een fantastische reis! Met bijna veertig geschiedenisstudenten hebben we de smalle straatjes van Porto, Coimbra en Lissabon bewandeld. In tien dagen hebben we Portugal, de Portugezen en elkaar behoorlijk goed leren kennen.

Over de Portugezen heb ik me meerdere keren verbaasd. Zo was er de bakker die mijn broodje besmeerde met zowel kaas als Nutella en, als het gerucht klopt, een barman die cola bij het bier schonk toen iemand vroeg om bier en cola. Verder was er de gids die ons met overdadig enthousiasme de Almedina Toren toonde en de hele stad gek heeft gemaakt met zijn demonstraties van de torenklok.

Ook over de groep heb ik me soms verwonderd. Ik zal geen namen noemen (dat is misschien niet eens nodig) maar er zijn bij sommigen heel wat liters Super Bock (het plaatselijke bier dat werd verkocht in literflessen) naar binnen gegaan, anderen hebben enorme afstanden afgelegd om een voetbalstadion te bezichtigen en één iemand was zo dapper om een duik te nemen in het nog ijskoude zeewater.

Tot slot heeft Portugal zelf me verrast. Wat een bijzondere steden. De huizen zijn bedekt met tegeltjes in alle kleuren, overal zijn mooie uitzichten te zien, er zijn veel gezellige pleinen en er heerst een relaxte sfeer. Ook de tradities, waar we vooral in Coimbra kennis mee hebben gemaakt, zijn me bijgebleven. De studenten die vertelden over de gebruiken binnen de universiteit en de fadomuziek die de mannen zingen voor het raam van de vrouw die ze aanbidden. Als de vrouw zijn muziek waardeert klapt ze niet maar kucht ze drie keer, zodat de buurt niet wakker wordt (al is dat waarschijnlijk toch al gebeurd).

Kortom, we zijn met genoeg zonuren voor het komende jaar en een door het vele traplopen perfect getraind lichaam weer veilig teruggekeerd in Leiden. En last but not least: we hebben gelachen!

You may also like

Leave a Comment