Ooit ook student in Leiden

by Déjà Vu

9-20 Eerstejaars (Fenna)

Fenna Ytsma

In de ruim vierhonderd jaar dat de Universiteit Leiden bestaat, zijn er heel wat studenten de revue gepasseerd. Hoe is hun studententijd verlopen? We hebben het voor je uitgezocht. Wist je bijvoorbeeld dat:

Armin van Buuren zijn carrière begon in de Nexus (de Next)?
‘Als de vrouwen gaan lopen, ben je de mannen ook kwijt’, dat vertelde dj Armin van Buuren (1976) tegen de Mare. Deze wijze les leerde hij tijdens zijn eerste baantje als dj in discotheek Nexus (nu de Next). In 1995 begon Armin aan zijn studie Rechten in Leiden. Hij werd lid bij Augustinus en remixte daar onder andere het Augustinuslied. Toen hij zijn eigen exemplaar vervolgens zelf moest betalen heeft hij zijn lidmaatschap opgezegd.

Mark Rutte bijna naar het conservatorium zou gaan?
Mark Rutte, de beroemde concertpianist? Het had niet veel gescheeld of we hadden zijn naam daarmee in verband gebracht. Rutte twijfelde namelijk of hij naar het conservatorium zou gaan om pianist te worden of dat hij geschiedenis zou studeren. Het werd geschiedenis. Na zeven jaar studeren promoveerde Rutte op het onderwerp ‘De opstand van patriotten in Haarlem aan het eind van de achttiende eeuw’.

René Descartes in conflict kwam met de Universiteit van Utrecht?
Volgens historicus Jonathan Israel werd het Leidse studenten verboden om tijdens colleges de naam te noemen van René Descartes; ‘Studenten zouden elkaar in de haren vliegen’. Dat terwijl Descartes (1596-1650) zelf aan de Universiteit Leiden heeft gestudeerd. De aanleiding voor het verbod was het conflict dat Descartes kreeg met de Utrechtse theoloog Gisbertus Voetius. Voetius noemde Descartes als voorbeeld tijdens een lezing over atheïsme. Het conflict liep hoog op en Descartes moest zelfs in bescherming genomen worden. Descartes’ filosofie werd uiteindelijk door de Universiteit Utrecht verbannen.

Prinses Juliana haar studietijd verlengde om zo het zesde lustrum van haar vereniging mee te maken?
Ondanks het ontbreken van een geldig diploma werd prinses Juliana toegelaten op de Universiteit Leiden. Ze was daarmee de eerste van de Oranjes die in Leiden zou studeren. In Katwijk betrok ze haar studentenkamer, een villa met uitzicht op zee. Wilhelmina had oorspronkelijk toegestemd met een studietijd van één jaar voor haar dochter. Maar Juliana wist haar over te halen om nog een jaar te mogen studeren. Uiteindelijk kwamen daar nog een paar maanden bij zodat ze het dertig jarig bestaan van de Vereniging van Vrouwelijke Studenten te Leiden (VVSL) mee kon maken. Haar tijd op deze vereniging en bij haar dispuut was naar eigen zeggen het enige moment in haar leven dat ze ‘gewoon’ kon zijn.

Amber Brantsen, de pas begonnen nieuwslezeres van de NOS, heeft gestudeerd in Leiden?
Pas sinds augustus presenteert Amber Brantsen (1989) het NOS journaal. Deze kersverse presentatrice studeerde bestuurskunde in Leiden. Tijdens haar studietijd werkte ze als freelancer bij de lokale Leidse omroep Unity FM en bij Omroep West.

Hugo de Groot al op elf jarige leeftijd ging studeren aan de Universiteit Leiden?
Elf jaar was Hugo de Groot (1583 – 1645) toen hij student werd aan de Universiteit Leiden. Helemaal onbekend was de universiteit niet, want de vader van De Groot was curator van de Universiteit en zijn oom was professor in de rechten. Het nieuws over het wonderkind dat in Leiden studeerde, verspreidde zich snel door de stad. De Groot mocht daardoor mee op een diplomatieke reis naar Frankrijk. Op zijn vijftiende promoveerde hij in de rechten.

Erik Hazelhoff Roelzema boven de Barrera woonde?
Erike Hazelhoff Roelzema (1917-2007), beter bekend als Soldaat van Oranje, studeerde Rechten in Leiden aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. De universiteit werd in die tijd gesloten door de Duitsers na een rede van professor Cleveringa, die protesteerde tegen het ontslag van Joodse hoogleraren. Ruim twee maanden later schreef Roelzema in het ‘Leids Manifest’ dat studenten zich tegen de bezetter keerden. Midden in de nacht verspreidden Roelzema en zijn vrienden het manifest in de gehele stad. In de voormalige kamer van Roelzema, Rapenburg nummer 56 (boven café Barrera) hangt nog steeds een origineel exemplaar van het manifest.

Prins Willem Alexander in eerste instantie niet naar Leiden wilde een ook niet bij het corps?
Voor zijn studententijd nam prins Willem-Alexander zich voor om in ieder geval niet in Leiden te studeren, geen rechtenstudie te volgen en zich niet aan te sluiten bij het corps. Zijn moeder praatte bekakt, Willem-Alexander weidde dit aan haar Leidse studententijd en wilde dit zelf voorkomen. Zoals bekend eindigde de prins wel degelijk in Leiden en werd hij lid bij Minerva. Wel maakte hij de wijze beslissing om Geschiedenis te studeren. De studieresultaten van Willem-Alexander kwamen niet zoals gebruikelijk onder zijn naam op het prikbord te hangen, maar onder zijn studentnummer. Ook zijn scriptie werd niet openbaar gemaakt. Deze twee feiten leidden tot commotie, viel er iets te verbergen?

Rembrandt van Rijn een jaar ingeschreven heeft gestaan aan de universiteit?
Zelfs schilder Rembrandt van Rijn (1606-1669) heeft aan de Universiteit Leiden gestudeerd. Alhoewel, studeren is een groot woord. Hij heeft een jaar ingeschreven gestaan toen hij veertien jaar was. Het universiteitsregister is nog altijd te bezichtigen in de universiteitsbibliotheek, in het Latijn staat geschreven dat ‘de 14 jaar oude student Rembrandt, zoon van Harmen, bij zijn ouders woont’ (vrij vertaald). Het is niet zeker of Rembrandt ook daadwerkelijk colleges heeft bijgewoond. Hij wilde zelf veel liever in de leer als schilder. Zijn inschrijving bood wel voordelen: als student van de universiteit betaalde je voor je bier bijvoorbeeld geen belasting en werd je vrijgesteld van de schutterij.

Erika Terpstra was geïnspireerd door de Leidse traditie om hoedjes te dragen bij officiële gelegenheden?
Tijdens de studententijd van Erika Terpstra (1943) in Leiden was het voor vrouwen heel gebruikelijk om tijdens officiële gelegenheden hoedjes te dragen. Toen Terpstra eenmaal staatssecretaris werd en Prinsjesdag mocht bijwonen merkte ze dat het daar helemaal niet gebruikelijk was. Ze vroeg zich af: ‘Als je in Den Haag op Prinsjesdag geen hoed draagt, wanneer dan wél?’. Zo startte Terpstra de traditie om tijdens Prinsjesdag een opvallende hoed te dragen.

Elke woensdag verschijnt er een nieuw artikel op de Déjà Vu-blog. Blijf op de hoogte via de Facebookpagina!

You may also like