Stages & externe activiteiten

by Vice-Praeses

Geschiedenis is een brede studie waar je veel kanten mee op kan. Binnen de HSVL kan je via verschillende commissies en het bestuur extra ervaring opdoen naast je studie, maar ook hierbuiten zijn vaak veel mogelijkheden. Waar vind je deze mogelijkheden? Wat voor stages en bestuursfuncties zijn er te vinden? Dat kan je hier vinden! Deze webpagina wordt regelmatig aangevuld met stages, onderzoeksprojecten, bestuursfuncties en externe activiteiten.

Stages & Projecten

Stagiair(e) communicatie KNHG en webredactie Historici.nl

Studeer jij geschiedenis of heb jee een journalistieke, communicatie- en/of marketingachtergrond? Wil jij een kijkje nemen achter de schermen van dé historische beroepsorganisatie van Nederland en al doende meer leren over het communicatievak? Ben jij iemand die razendsnel de kern van de boodschap eruit prikt en voor elke doelgroep de juiste tone of voice vindt? Dan ben jij diegene die we zoeken. Het KNHG en Historici.nl zoeken per 15 februari 2021 een stagiair(e) communicatie KNHG en webredactie Historici.nl voor 24 uur per week, ten minste drie maanden.

Je maakt deel uit van een klein maar gedreven KNHG-team, raak je op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen in de geschiedeniswereld en maak je kennis met historische onderzoekers en professionals uit het brede vakgebied. Je helpt mee met het organiseren van het (digitale) voorjaarscongres, de Historicidagen 2021 in Rotterdam en webinars. Samen met de communicatiemedewerker houd je de KNHG-website en de site Historici.nl actueel. Je bedenkt pakkende en passende social mediaberichten die aanhaken bij ons vakgebied en onze activiteiten. Je werkt met vijf vaste medewerkers en een aantal stagiaires en vrijwilligers. Je wordt begeleid door de communicatiemedewerker van KNHG.

Als stagiair communicatie en webredactie:

 • Onderhoud je de websites en social media;
 • Redigeer je blogs en bijdragen voor KNHG.nl en Historici.nl;
 • Schrijf je pakkende teksten en selecteer je passend beeldmateriaal voor de websites;
 • Ondersteun je ons bij het organiseren en promoten van evenementen (in het bijzonder het voorjaarscongres en de Historicidagen);
 • Werk je mee aan het maken van communicatie- en promotiemiddelen, zoals nieuwsbrieven, persberichten, flyers en posters.

Wat bieden wij:

 • Een kans om een netwerk op te bouwen in de geschiedeniswereld en relevantie werkervaring op te doen;
 • Een leerzame en afwisselende stage (met een fijne werksfeer)
 • De kans om meer te leren op het gebied van communicatie en PR, waarbij ruimte is voor eigen initiatief
 • Stagiairs krijgen bij het KNH een beperkt stage- en reisvergoeding. In overleg kan ook een stageopdracht vastgesteld en uitgevoerd worden.

Jij…

 • Bent een student HBO/WO, bij voorkeur in de richting van Geschiedenis, Communicatie en/of Marketing;
 • Kunt je goed mondeling en schriftelijk uitdrukken in zowel Nederlands als Engels;
 • Bent sociaal en maakt gemakkelijk contact;
 • Beschikt over een goede dosis enthousiasme, nieuwsgierigheid en zelfstandigheid;
 • Bent flexibel inzetbaar (soms ook in de avond vanwege een evenement).

Heb je interesse? Stuur een korte motivatiebrief vergezeld van een curriculum vitae vóór 1 januari 2021 naar Antia Wiersma, Directeur KNHG via info@knhg.nl.


Excellent Academy – Bijlesdocenten

Excellent Academy is opzoek naar bijlesdocenten voor:
– Nederlands
– Engels
– Frans
– Wiskunde
– Natuurkunde
– Scheikunde
– Biologie
– Economie
– Aardrijkskunde
– Duits
– Grieks
– Latijn
Locatie: Den Haag
Werkweek: parttime
Opleidingsniveau: HBO/WO
Interesse? Klik dan hier.

The Academy for Cultural Diplomacy Voluntary Internship Project (2020-25)

The Academy for Cultural Diplomacy Voluntary Internship Project (2020-2025) is a 10 year program with the main purpose to enable students who need an internship as a compulsory part of their BA or graduate studies to engage in cultural diplomacy and in doing so, to further promote cultural diplomacy and multiculturalism worldwide.

Internship Details:

 • Eligibility – The internship is open to currently enrolled students who need this internship as a compulsory component of their academic studies or participants of the ERASMUS program.
 • Duration – The voluntary internships are full time, unpaid, last 2-3 months.
 • Language – Applicants must have good spoken and written English.
 • Personal Skills – Due to the nature of our work, we place a high value on flexibility, a strong work ethic, and the ability to work well with others.
 • Flexibility – Applicants must be prepared for a flexible working environment as teams and tasks might alter often according to the program agenda.
 • Independence – Due to the large amount of activity and programs that ICD runs throughout the year, interns work in teams under the direction of a Team Leader/Program Director with minimal supervision.
 • Laptop – In addition, all interns must have access to a personal laptop, which they need or bring to the office on a daily basis.

Intern Responsibilities:
Intern responsibilities include some of the following activities:

 • International Conferences and Daily Events
  • Office Administration and Logistics
  • Event Administration and Logistics
  • Raising awareness, PR and marketing
  • Acquiring speakers and partners
  • Support for Conferences & Events
 • Cultural Diplomacy Research
  • Conducting interviews and writting articles for the CD-News
  • Supporting the i-c-d-.de project
 • Media, Press & PR
  • Event documentation
  • Conducting interviews and writing articles for the berlinglobal.org

Klik hier om je aan te melden.


Vacature voor Geschiedenisstudenten bij Skript

Hou je van schrijven en denk je na over een baan in de journalistiek? Doe ervaring op bij de redactie van Skript Historisch Tijdschrift in Amsterdam. Als redactielid redigeert je andermans werk en ben je verantwoordelijk voor de interviews van het blad. Ook heb je als redactielid een eigen ‘taak’, denk daarbij aan evenementen organiseren, acquisitie of vormgeving. Lijkt dit je wat? Mail dan je CV en een voorbeeld van geschreven werk naar skript-fgw@uva.nl en solliciteer!
Meer info: skript-fgw@uva.nl

Ben jij jong en bezig met de energietransitie?

De jongerenvertegenwoordiger bij de Regionale Energie Strategie (RES) van Holland Rijnland gaat de komende maanden met jongeren in deze regio in gesprek, om hun ideeën over de energietransitie op te halen en hun stem te vertegenwoordigen bij de RES. Hiervoor is natuurlijk hulp nodig! Dus:
 • Ben jij betrokken bij de energietransitie of heb jij hier veel kennis van?
 • Heb jij ideeën over het bereiken van jongeren in de regio Holland Rijnland?

Stuur een mail naar hollandrijnland@jongresnederland.nl.

(Holland Rijnland beslaat Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest, Voorschoten, Alphen ad Rijn, Nieuwkoop, Zoeterwoude, Teylingen, Noordwijk, Katwijk, Kaag en Braassem, Lisse en Hillegom).


Onderzoek politie Leiden-Bollenstreek

Twee studenten Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie aan de Universiteit Leiden doen onderzoek onderzoek naar het vergroten van de inclusiviteit binnen de politie Leiden Bollenstreek. Zij doen onderzoek naar stageplaatsen binnen de politie en wie deze zou willen vervullen.
Voor hun onderzoek zouden ze graag spreken met studenten die hun stage-keuze nog moeten maken of deze al hebben gemaakt (met name met een niet-westerse achtergrond).
Heb jij een stage gedaan of wil je er een gaan doen?
Mail dan naar: sarahfijen@outlook.com

Stages bij Cross Your Borders (ook tijdens corona tijd!)

Hallo! Wij zijn Cross Your Borders. We organiseren interactieve onderwijsprojecten en indrukwekkende jongerenreizen, waarbij jongeren spelenderwijs over (hun) grenzen kijken en de wereld ontdekken. We hebben diverse leuke stageplekken. Zo zijn wij op zoek naar een enthousiaste:

 • Stagiair(e) educatie & ontwikkeling (WO) voor 24 – 40 uur per week.
 • Stagiair(e) projectbegeleider (WO) voor 8 – 16 uur per week.

Vacature ONE Jeugdambassadeurs 2021

De ONE Campaign is op zoek naar enthousiaste en gemotiveerde jongeren tussen de 16 en 30 jaar uit heel Nederland voor jaar Jeugdambassadeursprogramma. ONE is een internationale lobby- en campagneorganisatie die zich inzet om extreme armoede en voorkombare ziekten de wereld uit te helpen. Thema’s waar ONE zich komend jaar mee bezighoudt zijn de verkiezingen in maart, gezondheidszorg, een wereldwijde reactie op de coronacrisis, onderwijs en het budget voor ontwikkelingssamenwerking.

ONE Jeugdambassadeurs zetten zich in om te lobbyen en campagne te voeren tegen onrechtvaardigheid en extreme armoede in de wereld. Het ONE Jeugdambassadeursprogramma gaat weer van start in januari 2021, en beidt een jaar lang vele kansen, waaronder training in en uitvoering van politieke lobby, het voeren van (op dit moment voornamelijk online) campagnes, en het bijwonen van trainingen en workshops. Daarnaast werk je in dit programma samen met leuke andere Nederlandse en Europese jongeren die zich inzetten voor een betere wereld. Om hun zorgen onder de aandacht te brengen, gaan jeugdambassadeurs in gesprek met verschillende politici.

Het programma kost een paar uur per week en wordt gedaan op vrijwillige basis (met vergoeding voor gemaakte kosten).

Klik voor meer informatie hier.


Scriptieprijs Kenniscentrum Waterlinies

In samenwerking met Mars et Historia, de Nederlandse vereniging voor Militaire Historie, en de Stichting Menno van Coehoorn organiseert het Kenniscentrum Waterlinies een scriptieprijs. Wij zoeken studenten geschiedenis die hun scriptie willen schrijven over een onderwerp dat betrekking heeft op de Hollandse Waterlinies. Wij maken hierin geen onderscheid tussen hbo- of wo-studenten, evenmin als en onderscheid tussen bachelor- of masterstudenten. Iedereen die een scriptie wil schrijven over dit onderwerp is van harte welkom om mee te doen! Op deze manier hopen wij studenten geschiedenis aan te moedigen om de interessante militaire geschiedenis van Nederland te onderzoeken.

De ingediende scripties worden voorgelegd aan een driekoppige jury, waaruit één winnaar gekozen wordt. De prijs bestaat uit het publiceren van een artikel (tussen de 2.000 en 4.000 woorden) over de scriptie in het tijdschrift van Mars et Historia en een geldbedrag van €250.

Klik voor meer informatie hier.

Externe activiteiten

Diversity Symposium 2021

Diversity, equity and inclusion in the sciences and beyond

 The Diversity Symposium has become an important moment for us to reflect on our ambitions in the area of diversity and inclusion, come together as a community and discuss show to move forward together. As indicated in our policy plan, which was published this summer, as an institution we not only want to reflect the diversity of society, but also need to think critically about what it takes to offer a safe and inclusive learning and work environment to all staff and student. This means having a critical look at our curricula, teaching and hiring practices, and everyday interactions, and increasing our awareness of the diversity of experiences and perspectives which enrich our institution.

Diversity and inclusion are important regardless of our work area or field. This is why I am particularly pleased that this year’s symposium will be hosted bij Faculty of Science. What does inclusive teaching mean – and how can this be applied to subjects such as physics? What measures can translate the ambition of more diversity in all positions, and in particular leadership positions, into actual change? What do students, staff and administrators need in order to take the necessary stept to achieve a more diverse and inclusive learning and working environment? What can we do, as a community, to mitigate the effects of COVID-19 on our teaching and learning environment?

Keynote speakers

We are honored to be able to welcome the following keynote speakers to help us address these questions:

 • Ijeoma Uchegbu, Professor of Pharmaceutical Nanoscience at University College London
 • Kerstin Perez, Associate Professor of Physics, MIT
 • Edray Goins, Professor of Mathematics at Pomona College

Programme and registration

The online programme will feature a plenary session with the keynote speakers, focusing on achieving race equality and retention of underrepresented students, and will be followed by parallel workshops on inclusive teaching and curricula, inclussive hiring and promotion practices, studying during COVID-19 and training workshops on implicit bias and mechanisms of exclusion.

The symposium will be held as a digital event on friday 22 January 2021, 14:00-16:00. The closing session will take place on Tuesday 26 January 2021, 16:00-17:00.

Voor meer informatie, klik hier.